Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε από την ομάδα «το κόκκινο νήμα», η οποία στοχεύει στη μελέτη και διάδοση της Οργονομίας. Η ομάδα απαρτίζεται από άτομα που παρακολούθησαν σεμινάρια και ανοιχτές διαλέξεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Οργονομίας στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.


Ο όρος κόκκινο νήμα αναφέρεται ως συνδετικός ιστός σε διάφορα λογοτεχνικά έργα. Ο Γκαίτε στο έργο του «Εκλεκτικές συγγένειες» παρομοιάζει το νήμα που διατρέχει το ημερολόγιο της ηρωίδας του Οτίλιε, χαρακτηρίζοντας όλη την πορεία της, με το κόκκινο νήμα που υπάρχει πλεγμένο σε όλα τα σχοινιά του βασιλικού στόλου, ώστε να αναγνωρίζει κανείς ένα σκάφος ακόμη και από ένα μικρό κομμάτι σχοινιού. Ο Νίκος Καζαντζάκης, στην αρχή του έργου του «Αναφορά στον Γκρέκο», μιλάει για την κόκκινη γραμμή που σημαδεύει την προσωπική πορεία του ανάμεσα στους ανθρώπους, τα πάθη και τις ιδέες.

Στην Οργονομία, ο Ράιχ ονόμασε «κόκκινο νήμα» τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο επαφής του ανθρώπου με τον εξωτερικό κόσμο και την κύρια άμυνά του απέναντι στις ματαιώσεις που αυτός υφίσταται. Όπως αναφέρει ο Elsworth Baker στο βιβλίο του Man in the Trap, το κόκκινο νήμα αποτελεί βασικό στοιχείο του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του ατόμου, και μπορεί να είναι είτε κοινωνικά αποδεκτό (ευγένεια, μετριοφροσύνη, ντροπαλότητα, τιμιότητα) είτε κοινωνικά απαράδεκτο (έλλειψη ειλικρίνειας, πονηριά, εξαπάτηση).

Κοινοποίηση