Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πρωτοπόρων επιστημόνων που, μολονότι άνοιξαν νέους ορίζοντες στη γνώση και είχαν όραμα να θέσουν τις επιστημονικές τους ανακαλύψεις στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, δεν βρήκαν την ανταπόκριση που τους άξιζε. Οι κοινωνίες δεν υπήρξαν πάντοτε ώριμες να δεχτούν τις νέες ανακαλύψεις και συχνά έκλεισαν τα μάτια στα οφέλη που μπορούσαν να αποκομίσουν. Πολλές φορές δεν απέρριψαν απλώς τις καινοτόμες ιδέες, αλλά τις πολέμησαν λυσσαλέα. Και υπέβαλαν λαμπρά μυαλά και ανιδιοτελείς επιστήμονες σε δυσβάστακτες δοκιμασίες. Άλλοι εισέπραξαν την περιφρόνηση της επιστημονικής κοινότητας, άλλοι είδαν το έργο τους να διαστρεβλώνεται ή και να καταστρέφεται και ορισμένοι πλήρωσαν με τη ζωή τους. Σωκράτης, Υπατία, Γαλιλαίος, Νίκολα Τέσλα, Μαξ Πλανκ, Σαουμπέργκερ, ο κατάλογος είναι μακρύς.
Ένας από αυτούς, ο Βίλχελμ Ράιχ, πατέρας της οργονομίας, έπεσε θύμα αυτού ακριβώς του φαινομένου, το οποίο εργάστηκε όλη του τη ζωή να θεραπεύσει: της ανθρώπινης θωράκισης, η οποία τρέφει τις νευρώσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Με το επιστημονικό του έργο αγωνίστηκε να ελευθερώσει τον θωρακισμένο νευρωτικό άνθρωπο, ώστε αυτός να ζει και να δημιουργεί με σωματική και ψυχική υγεία. Τι ήταν λοιπόν αυτό που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της συγκινησιακής πανούκλας, της κοινωνικής έκφρασης των νευρώσεων, εναντίον του;
Μία κινηματογραφική παραγωγή ίσως δίνει την απάντηση, παρουσιάζοντας τα γεγονότα, τα οποία έγραψαν τους τίτλους τέλους στη ζωή του Ράιχ: Τα δικαστήρια, την απαγόρευση των βιβλίων του, την καταστροφή των συσσωρευτών οργόνης και τέλος τη φυλάκιση του ίδιου και τον θάνατό του στη φυλακή. Όπως διαφαίνεται στην ταινία, η καταδίωξή του από τον FDA (τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ), οφείλεται στο γεγονός ότι η θεωρία του για τη λειτουργία του οργασμού (διαμορφωμένη από τη δεκαετία του ’30 ακόμη) δεν ήταν εύκολο να γίνει αποδεκτή σε μια υπερσυντηρητική κοινωνία. Έτσι, ούτε το θεραπευτικό του έργο κατάφερε να αναχαιτίσει την επίθεση εναντίον του. Ενώ ο συσσωρευτής οργόνης χρησιμοποιούνταν ήδη με αξιοσημείωτα θεραπευτικά αποτελέσματα από πολλούς ασθενείς, ένα εμπρηστικό άρθρο, με τίτλο «Η περίεργη περίπτωση του Wilhelm Reich», ήρθε να πυροδοτήσει την πρωτοφανή δίωξη εναντίον του. Η συνέχεια στην οθόνη…
Τασούλα Κυριακίδου
The Strange Case of Wilhelm Reich
Σκηνοθεσία: Antonin Svoboda
Σενάριο: Rebecca Blasband, Antonin Svoboda
Παίζουν: Klaus Maria Brandauer, Julia Jentsch, Jeanette Hain
Γλώσσα: αγγλικά (χωρίς υπότιτλους), ελάχιστες σκηνές στην αρχή της ταινίας στα γερμανικά
Αφήστε μια απάντηση