Ο Ράιχ υπήρξε πολυγραφότατος επιστήμονας και το έργο του αποτυπώνεται σε δεκάδες βιβλία. Τα σημαντικότερα από αυτά πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο Ρέω, σε νέες μεταφράσεις και επιστημονικά επιμελημένες εκδόσεις.

Εδώ παρουσιάζουμε τους πρώτους τρεις τίτλους, που ήδη κυκλοφορούν: Το Πάθος της Νιότης, Η Συγκινησιακή Πανούκλα και Πέρα από την Ψυχολογία. Υπό έκδοση βρίσκεται το δίτομο έργο με τον γενικό τίτλο Η ανακάλυψη της οργόνης, που αποτελείται από τα βιβλία Η λειτουργία του Οργασμού και Η Βιοπάθεια του Καρκίνου.

Tην επιστημονική επιμέλεια της σειράς έχουν οι γιατροί και οργονοθεραπευτές Νάσος Τεόπουλος και Γιώργος Αργυρέας.

Το Πάθος της Νιότης: Ένα αυτοβιογραφικό έργο, βασισμένο σε επιστολές και αποσπάσματα ημερολογίων του Ράιχ, στο οποίο ο ίδιος αναφέρεται σε γεγονότα από τη γέννησή του μέχρι το 1922. Η επιστημονική επιμέλεια είναι των γιατρών και οργονοθεραπευτών Γιώργου Αργυρέα, Τάνιας Ζώτου, Νάσου Τεόπουλου και Θεοδότας Χασάπη. (βιβλιογραφικά στοιχεία εδώ)

Το 1919, 22χρονος φοιτητής της ιατρικής, ο Ράιχ άρχισε να κρατάει ημερολόγιο και, την ίδια χρονιά, έγραψε αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας και της νεότητάς του. Αργότερα, το 1937, κατέγραψε τις αναμνήσεις από τις εμπειρίες του της εποχής του Μεγάλου Πολέμου (του 1ου παγκόσμιου πολέμου) και των ιατρικών του σπουδών στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Τα γραπτά αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας με σκοπό να διαλύσουν τους μύθους τους οποίους τροφοδοτούν διάφορες βιογραφίες, που εμφανίστηκαν μετά τον θάνατό του, και να μείνουμε πιστοί στη βασική εντολή της διαθήκης του: «Να διαφυλαχθεί η αλήθεια για τη ζωή και το έργο μου».

 Από τον πρόλογο της Μαίρη Μπόιντ-Χίγκινς
για την πρώτη έκδοση το 1988

 

Η Συγκινησιακή Πανούκλα: Επίκαιρο όσο ποτέ, το βιβλίο περιλαμβάνει μελέτες σχετικές με μια παθολογική μάστιγα που βασανίζει την κοινωνία. Πρόκειται για συλλογικό έργο με κείμενα του Βίλχελμ Ράιχ και των συνεργατών του, Θίοντορ Γουλφ, Βάλτερ Χόπε, Γκούναρ Λάιστικοφ και Τσέστερ Ράφαελ, τα οποία αναφέρονται στον σύγχρονο λυμεώνα της ανθρωπότητας, τη συγκινησιακή πανούκλα. (βιβλιογραφικά στοιχεία εδώ)

[Η συγκινησιακή πανούκλα] υποκίνησε έναν πόλεμο πρωτόγνωρων διαστάσεων, εκτός από τις χρόνιες, καθημερινές δολοφονίες. Προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τα «συμφέροντα του κράτους», πίσω από τις «Νέες Τάξεις», πίσω από τις αυτοκρατορίες χιλιάδων ετών και πίσω από τις «επιταγές της φυλής». Ένας κόσμος ψυχικά άρρωστος της έδειξε για πολλά χρόνια εμπιστοσύνη και τελικά αυταπατήθηκε. Η πανούκλα ήρθε σε σύγκρουση με το φυσικό αίσθημα για τη ζωή που έχει ο κάθε άνθρωπος, εφόσον καμία οικογένεια ή επάγγελμα δεν έμεινε ανεπηρέαστο.

Από το κείμενο του Βίλχελμ Ράιχ
«Μηχανισμοί της συγκινησιακής πανούκλας»

 

Πέρα από την Ψυχολογία: Στο δεύτερο αυτοβιογραφικό βιβλίο του, ο Ράιχ αναφέρεται στην περίοδο από το 1934 μέχρι το 1939, χρονιά κατά την οποία μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περιέχει επιστολές και αποσπάσματα από τα προσωπικά του ημερολόγια.

Θα μπορούσε κανείς να κατατάξει το υλικό αυτού του βιβλίου σε δύο διακριτές κατηγορίες. Η μία αφορά στην παράθεση αλληλογραφίας, την καταχώριση σκέψεων και την αποτύπωση συναισθημάτων που σχετίζονται με την προσωπική ζωή του Ράιχ. Εκεί βλέπουμε τον εσωτερικό του αγώνα να διαχειριστεί τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, τις προσδοκίες που είχε και τις ματαιώσεις τις οποίες βίωνε και μας δίνεται η δυνατότητα να προσεγγίσουμε, έστω και ατελώς, λόγω των εγγενών περιορισμών ενός τέτοιου πρωτογενούς υλικού, τον άνθρωπο Ράιχ. Διακρίνουμε ξανά και ξανά το πάθος του για τη ζωή, το βάθος και την ένταση των συναισθημάτων που τον διακατείχαν, την ασίγαστη επιθυμία του να αγαπήσει και να αγαπηθεί και τη διαρκή, σχεδόν βασανιστική, ανάγκη του για τη γνώση και την αλήθεια. Αναγνωρίζουμε έναν άνθρωπο που πασχίζει με όλες τις δυνάμεις του να ζήσει αληθινά και να πραγματώσει τη ζωή του σε όλες τις εκφάνσεις της.Η άλλη κατηγορία καταχωρίσεων αφορά στον επιστήμονα Ράιχ. Εκεί βλέπουμε τη βήμα προς βήμα ανάπτυξη των επιστημονικών του θεωριών και την εξέλιξη της επιστημονικής του σκέψης, την αυστηρή μεθοδολογία του, που σταδιακά τον οδήγησε στη σύλληψη και συγκρότηση του συλλογιστικού εργαλείου του οργονομικού λειτουργισμού, και τον σαφή κοινωνιολογικό του προσανατολισμό στις επιστημονικές έρευνές του, των οποίων η κοινωνική προοπτική πάντα τον απασχολούσε.

Από τον πρόλογο του επιστημονικού
επιμελητή Νάσου Τεόπουλου

Σημείωση

Αναγνώστες που αναζητούν κάποιο από τα βιβλία του Ράιχ και δεν μπορούν να το εντοπίσουν στα βιβλιοπωλεία, μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Εκδόσεις Ρέω. e-mail: reobooks@otenet.gr, τηλ. 210-760-9080.

Τασούλα Κυριακίδου

 

Κοινοποίηση