Τέσσερις νέοι τίτλοι προστέθηκαν πρόσφατα στη Βιβλιοθήκη της Οργονομίας. Πρόκειται για τις εκδόσεις «Τα βιόντα – Η πειραματική διερεύνηση της προέλευσης της ζωής» του Βίλχελμ Ράιχ, «Συγκινησιακή θωράκιση» του Μόρτον Χέρσκοβιτς, DΟ, «Η οργονομική διάγνωση της βιοπάθειας του καρκίνου – Η βιοπάθεια του καρκίνου υπό το πρίσμα των θεωριών του Βίλχελμ Ράιχ» των Τσέστερ Ράφαελ, MD και Ρόμπερτ Ντιου, MD και «Ο Βίλχελμ Ράιχ και ο ψυχρός πόλεμος» του Τζέιμς Ε. Μάρτιν.
Τα βιόντα – Η πειραματική διερεύνηση της προέλευσης της ζωής
Βίλχελμ Ράιχ
Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία της ανθρώπινης γνώσης όπου με μία απλή σκέψη γίνεται ένα γιγαντιαίο άλμα και ανοίγει ένα νέο πεδίο έρευνας, που μέχρι εκείνη τη στιγμή παρέμενε κρυμμένο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η μονογραφία του Βίλχελμ Ράιχ με τίτλο «Τα βιόντα». Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα «ανορθόδοξης» σκέψης, δηλαδή για την προσέγγιση ενός θέματος με τρόπο εντελώς διαφορετικό από τους καθιερωμένους.
Ορμώμενος από την ανακάλυψη του κανόνα «έντασης – φόρτισης», την ισχύ του οποίου στον χώρο της ψυχικής λειτουργικότητας είχε ήδη διαπιστώσει, προσπάθησε να εξετάσει κατά πόσον ο ίδιος κανόνας διέπει ευρύτερα το ζωικό βασίλειο, και όχι μόνο τον ψυχισμό. Ανακάλυψε τα «βιόντα», που είναι μεταιχμιακές μορφές ζωής στα όρια μεταξύ έμβιου και άβιου κόσμου, όχι τόσο μικρά όσο οι ιοί αλλά ούτε και τόσο μεγάλα όσο τα κύτταρα. Η έρευνα των βιόντων τον οδήγησε στην αναθεώρηση των απόψεων για την προέλευση της ζωής, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε (αργότερα) τον δρόμο για την κατανόηση του καρκίνου.
Στο βιβλίο περιγράφονται λεπτομερώς όλα τα σχετικά πειράματα, και τα συμπεράσματα που προκύπτουν.
Στο βιβλίο περιέχεται και ένα πρώτο κείμενο περί οργονομικού λειτουργισμού, της συλλογιστικής τεχνικής που ανέπτυξε ο Βίλχελμ Ράιχ. Πρόκειται για μια εξέλιξη του διαλεκτικού υλισμού, η οποία περιγράφεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο βιβλίο του Ράιχ με τίτλο «Ο Αιθέρας, ο Θεός και ο Διάβολος», και ολοκληρώθηκε σε άρθρα που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1950, υπό τον γενικό τίτλο «Οργονομετρία». Στο κείμενο του παρόντα τόμου, μας οδηγεί βήμα-βήμα σε έναν εντελώς νέο τρόπο σκέψης, ο οποίος δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να μελετήσει τη φύση από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Έναν τρόπο σκέψης που συνδυάζει την άβια με την έμβια φύση και τις ενοποιεί σε ένα ενιαίο σύνολο.
Συγκινησιακή θωράκιση
Μόρτον Χέρσκοβιτς, DΟ
Ο δρ Μόρτον Χέρσκοβιτς με το βιβλίο αυτό μας εισάγει στην τεχνική της οργονοθεραπείας, δηλαδή στην ψυχοθεραπευτική τεχνική που ανέπτυξε ο Βίλχελμ Ράιχ. Η τεχνική αυτή προέκυψε ως απαύγασμα της γνώσης που αποκόμισε ο Ράιχ από την κλινική και πειραματική έρευνα της οργόνης και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό και επηρεάζει τον ψυχισμό μας.
Τα παιδικά τραύματα, που οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο τόσο αλόγιστα μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, είναι για την παιδική ψυχή συχνά τόσο δυσβάστακτα, ώστε κατακλύζουν το παιδί και το υποχρεώνουν να προστατευτεί όπως μπορεί μόνο του. Αναγκάζεται να μάθει να συγκρατεί την αναπνοή του και να σφίγγει τους μυς του, ώστε να καταπνίγει τα συναισθήματα του. Οι χρόνια συγκρατημένοι μύες δημιουργούν μια «πανοπλία» προστασίας, μια «συγκινησιακή θωράκιση», η οποία αφενός προστατεύει την παιδική ψυχή από τον πόνο και την οδύνη που της προκαλεί η συμπεριφορά των ενηλίκων, αφετέρου όμως στερεί από τον άνθρωπο τη δυνατότητα να βιώνει και να απολαμβάνει πλήρως τη ζωή του.
Στο βιβλίο ο δρ Χέρσκοβιτς μας αναλύει τη θεωρία του οργασμού, στην οποία βασίζεται η τεχνική της οργονοθεραπείας, και την τμηματική διάταξη της συγκινησιακής θωράκισης του οργανισμού. Μας περιγράφει το σκεπτικό στο οποίο βασίζεται η διάλυση της θωράκισης και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους γίνεται αυτό στην ψυχοθεραπευτική πρακτική. Τέλος, αναφέρεται στις προτάσεις για την ανατροφή των παιδιών που απορρέουν από την κλινική οργονοθεραπεία και στη γενικότερη θεώρηση του κόσμου υπό την ίδια οπτική.
Η οργονομική διάγνωση της βιοπάθειας του καρκίνου – Η βιοπάθεια του καρκίνου υπό το πρίσμα των θεωριών του Βίλχελμ Ράιχ
Τσέστερ Ράφαελ, MD – Ρόμπερτ Ντιου, MD
Από τη στιγμή που ο Βίλχελμ Ράιχ, στο βιβλίο του «Η βιοπάθεια του καρκίνου», εισήγαγε την έννοια της «βιοπάθειας», η ιατρική απέκτησε ένα νέο εργαλείο τόσο για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των ασθενειών, όσο και για την αποκατάσταση της υγείας. Η άποψη ότι η αυθόρμητη ροή και ο ανεμπόδιστος παλμός του ζωϊκού πρωτοπλάσματος του οργανισμού αποτελεί τη βάση της υγείας του, ενώ αντίθετα η διαταραχή τους προκαλεί μια σειρά από ασθένειες, για τις οποίες η ιατρική δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής επακριβώς την αιτιολογία, ήταν τόσο επαναστατική όσο και εξαιρετικά χρήσιμη.
Από την πειραματική του έρευνα, ο Ράιχ οδηγήθηκε στην επινόηση μιας αιματολογικής εξέτασης, η οποία ονομάστηκε «Τεστ Αίματος Ράιχ», με την οποία λαμβάνουμε πληροφορίες για τη βιοενεργειακή κατάσταση του οργανισμού και για την ποιότητα του παλμού του ενεργειακού (οργονικού) του πεδίου. Στο βιβλίο αυτό ο ιατρός Τσέστερ Ράφαελ επιχειρεί μια πλήρη και λεπτομερή παρουσίαση του Τεστ Αίματος Ράιχ, όπως το δίδασκε ο ίδιος ο Ράιχ στο σπουδαστήριό του. Περιγράφει επίσης όλες τις απαιτούμενες και ενδεδειγμένες μικροσκοπικές εξετάσεις των εκκρίσεων των βλεννογόνων, μέσω των οποίων αξιολογούμε τη βιοενεργειακή φόρτιση ή τη συρρίκνωση των ιστών και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του οργανισμού. Στη συνέχεια, αναφέρεται εν συντομία στα 5 στάδια της μετάβασης ενός υγιούς κυττάρου από τη φυσιολογική κατάσταση στην καρκινική εξαλλαγή.
Το βιβλίο συμπληρώνεται με ένα εξαιρετικό κείμενο του ιατρού Ρόμπερτ Ντιου, στο οποίο αναλύεται διεξοδικά ο όρος «βιοπαθητική καρκινική συρρίκνωση», δηλαδή, όπως έδειξε ο Βίλχελμ Ράιχ, το τελικό στάδιο της διαταραχής του βιοενεργειακού παλμού του οργανισμού. Περιγράφονται επίσης τα καθοριστικά σημεία της εξέλιξης της πειραματικής έρευνας του Βίλχελμ Ράιχ, που τον οδήγησαν βήμα προς βήμα στην ανακάλυψη του κανόνα του οργασμού και, μέσω της συνεπούς εφαρμογής του, στην έμβια λειτουργικότητα, στην κατανόηση του μηχανισμού της καρκινογένεσης.
Ο Βίλχελμ Ράιχ και ο ψυχρός πόλεμος
Τζέιμς Ε. Μάρτιν
Μετά από μια μεγάλη επιστημονική πορεία, η οποία ξεκίνησε με τις μελέτες του στην ψυχανάλυση και την πολιτική ψυχολογία (τέλη της δεκαετίας του 1920 και αρχές του 1930), την ανακάλυψη της οργόνης (δεκαετία του 1930 και του 1940), και έφτασε μέχρι τη δημιουργία βλάστησης στην έρημο της Αριζόνας (το 1954), το τέλος της ζωής του ψυχίατρου-ψυχαναλυτή και φυσικού επιστήμονα Βίλχελμ Ράιχ χαρακτηρίστηκε από μια άδικη δίκη και την κατασυκοφάντηση του ίδιου και του έργου του, η οποία στέρησε από την ανθρωπότητα τις λαμπρές ανακαλύψεις του.
O ίδιος φώναζε, αλλά μάταια, ότι πίσω από τη συκοφάντησή του κρυβόταν ο Κόκκινος Φασισμός του Στάλιν και οι έμμισθοι κατάσκοποί του που περιφέρονταν γύρω από τον κύκλο της οργονομίας (της επιστήμης που ο ίδιος εδραίωσε) σαν μαύρα κοράκια. Ακόμα και οι δικοί του άνθρωποι στην καλύτερη περίπτωση θεωρούσαν ότι κατηγορούσε τους Σοβιετικούς χωρίς στοιχεία και στη χειρότερη έβλεπαν ενδείξεις παράνοιας σε ένα κουρασμένο από τα χρόνια μυαλό
Έρχεται όμως το βιβλίο «Ο Βίλχελμ Ράιχ και ο Ψυχρός Πόλεμος» και, αφού μας ξεναγήσει στα μεγάλα κατασκοπικά παιχνίδια του 20ού αιώνα και μας γνωρίσει τους αληθινούς πρωταγωνιστές των υποθέσεων, φωτίζει τις σκοτεινές πλευρές της περίπτωσης του Ράιχ, αποδεικνύοντας ότι συνδέεται άμεσα με τα κεντρικά πρόσωπα του Ψυχρού Πολέμου.
H ταυτοποίηση όσων ευθύνονται για τη συκοφαντική δυσφήμηση και την τελική καταστροφή του Ράιχ είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, γιατί υπάρχει σύγχυση γύρω από αυτό το ζήτημα, η οποία δίνει σε πολλούς το δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι τον κατέστρεψαν οι φαρμακοβιομηχανίες, το κράτος των ΗΠΑ, τα συμφέροντα των ψυχιάτρων και ψυχαναλυτών και, σε τελική ανάλυση, η συγκινησιακή πανούκλα. Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε τα πρόσωπα, επειδή κάθε απρόσωπη συνομωσία είναι πιο ανώδυνη για το ευρύ κοινό. Αν «για όλα φταίει η συγκινησιακή πανούκλα», τότε —δεδομένου ότι όλοι έχουμε λίγη πανούκλα μέσα μας— φταίμε όλοι συλλογικά, δηλαδή κανένας μας προσωπικά.
——————————–
Αν ψάχνετε κάποιο από τα βιβλία του Ράιχ και δεν μπορείτε να το εντοπίσετε στα βιβλιοπωλεία, επικοινωνήστε με τις Εκδόσεις «Ρέω» στη διεύθυνση books@reo.gr ή τηλεφωνικά στο 210-760-9080.
Δείτε εδώ τη σειρά «Βιβλιοθήκη της Οργονομίας» των εκδόσεων ΡΕΩ.
http://reo.gr/product-category/books/orgonelib/
Αφήστε μια απάντηση