Το Ελληνικό Ινστιτούτο Οργονομίας, οργανώνει την προβολή του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αγάπη, εργασία & γνώση: Η ζωή και οι δοκιμασίες του Βίλχελμ Ράιχ», στα πλαίσια της διάδοσης του έργου του Ράιχ στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πρώτο φιλμ για τον Αυστριακό ψυχίατρο, ερευνητή και επιστήμονα Βίλχελμ Ράιχ, το οποίο παρουσιάζει τα γεγονότα της ζωής του με ακρίβεια και πιστότητα. Είναι η μόνη κινηματογραφική παραγωγή που είχε στη διάθεσή της πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του Ράιχ, στα ημερολόγια, τα εργαστηριακά τετράδια, τα ιδιωτικά κείμενα και τα προσωπικά και επιστημονικά φιλμ.

Ξεκίνησε ως ένας από τους πιο λαμπρούς μαθητές του Φρόιντ, και πολιτικά ήταν ένας ανελέητος αντίπαλος των ναζιστών. Η επιστημονική του σταδιοδρομία διεξήχθη σε έξι χώρες και διήρκεσε αρκετές δεκαετίες, καταλήγοντας τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διώχθηκε και φυλακίστηκε. Το «Αγάπη, Εργασία & Γνώση» εξετάζει τη ζωή και τα επιστημονικά επιτεύγματα του Ράιχ, τις μελέτες του για τον καρκίνο και μία πειραματική μέθοδο αντιμετώπισής του, την έρευνά του στην τροποποίηση του καιρού και την ανακάλυψη μιας άγνωστης μορφής βιολογικής και ατμοσφαιρικής ενέργειας την οποία ονόμασε οργόνη. Το κινηματογραφικό συνεργείο εργάστηκε σε τέσσερις χώρες και οι σκηνοθέτες πήραν συνεντεύξεις από ακαδημαϊκούς και ιστορικούς που ασχολούνται με το έργο του Ράιχ, με πρώην εργαστηριακούς βοηθούς του και με γείτονες, καθώς και με τον τελευταίο ψυχίατρο που εκπαιδεύτηκε από τον Ράιχ.

info

«Αγάπη, εργασία & γνώση: η ζωή και οι δοκιμασίες του Βίλχελμ Ράιχ»
Σενάριο: Kevin Hinchey – Σκηνοθεσία: Glen Orkin & Kevin Hinchey
Κυριακή 14 Μάϊου 2023 – ώρα 11:00 το πρωί
Κινηματογράφος «ΤΡΙΑΝΟΝ» – Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση όπου θα απαντηθούν ερωτήσεις του κοινού.

Δείτε την εκδήλωση στο Facebook

————-

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Οργονομίας (ΕΛΙΝΟΡ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός (ΑΜΚΕ), ερευνητικός, εκπαιδευτικός και επιμορφωτικός οργανισμός που επιδιώκει να αναδείξει το έργο του Ράιχ και να το διατηρήσει ώστε να είναι προσιτό στις επόμενες γενεές. Επίσης, καταθέτει μια σύγχρονη κριτική προσέγγιση στο έργο του Ράιχ τόσο μέσω θεωρητικών εργαλείων όσο και με την πειραματική έρευνα.

Κοινοποίηση